Abdestli iken saç açık olunca abdest bozulur mu?
Ancak karşı cinsin saçına veya tırnaklarına dokunmak abdesti bozmaz.
Namaz abdesti alırken örtünmek gerekir mi?
Gusül sırasında iç çamaşırı giymek uygun görülür, ancak normal abdestte, özel bölgeler örtüldüğü sürece, kolların ve ayakların yarı açık olmasında bir sakınca yoktur. Erkeklerin, atlet giyerek çocukları ve eşleriyle birlikte evde abdest almaları normal görünmektedir.
Başı mesh etmeden abdest olur mu?
Cevap metni. Allah’a hamd olsun. Müslümanlar abdest sırasında başı meshetmenin zorunlu olduğu konusunda hemfikirdir. Alimler başın tamamını meshetmenin daha faziletli olduğu konusunda hemfikirdir.
Kafada kına varken abdest alınır mı?
“Bir kadın saçına kına yakacak olursa, abdest esnasında onu silmesi yeterlidir, saç tellerini açıp kınayı çıkarmasına gerek yoktur.
Kadının başının açık olması abdesti bozar mı?
Bu nedenle başörtüsü, bone, peruk vb. başın nemle temas etmesini önlemek için uygundur. Eşyalara yapılan “mesh” geçersizdir (Kâsânî, Bedâi’, 1/4-5; Merğinânî, el-Hidâye, 1/32). Ancak kadınlar, başörtüsünü çıkarmadan, ellerini başörtüsünün altına koyarak abdest sırasında başlarını mesh edebilirler.
Sevgiliyle öpüşmek abdesti bozar mı?
Yani bir erkek karısını öperse, eline dokunursa veya kucaklarsa ve kendisinden (penisinden) bir akıntı gelmezse ve abdesti bozulmazsa, ne onun ne de karısının abdesti bozulur.
Duşta alınan abdestle namaz kılınır mı?
Aslında Peygamber (s.a.v.) önce avret yerlerini yıkamış, sonra abdest almış, sonra başına su dökmüş ve bütün vücudunu üç defa suyla yıkamıştır. Eğer banyo arınma ve serinleme amaçlı ise bu gusül abdest yerine geçmez.
Mahrem yerin gözükmesi abdesti bozar mı?
Cevap: Avret mahalli görünmesinden dolayı abdest bozulmaz.
Abdestin 4 şartı nedir?
Hanefilere göre abdestin vazifeleri Kur’an-ı Kerim’de sayılmıştır (Mâide, 5/6); yüzü yıkamak, dirseklere kadar kolları yıkamak, başı meshetmek, ayakları topuklara kadar yıkamak (Mevsili, el-İhtiyâr, 1/7).
Yanlış alınan abdest kabul olur mu?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüphe ederse abdest almış sayılır. Öte yandan, abdestinin bozulduğunu bilen fakat sonradan abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdest almamış sayılır.
Abdest alıp namaz kıldıktan sonra mest giyilir mi?
Eskiyen çorapları abdestten sonra meshetmek gerekir mi? Abdestten sonra eskiyen çorapları meshetmek gerekmez, ancak kişi yeni abdest aldığında çoraplarını mesheder (Mevsılî, el-İhtiyar, 1/24).
Abdesti bozan şeyler nelerdir?
Abdesti bozan şeyler: 1) İdrar, 2) Dışkı, 3) Mide ve bağırsaklardan gelip arkadan çıkan gaz. 4) Gözlerin görmeyeceği, kulakların duymayacağı kadar çok uyumak. … 5) Aklın işlevini yitirdiği, delilik, sarhoşluk ve baygınlık gibi şeyler.
Rimel abdeste engel mi?
Gusül ve abdest sırasında gözün içini yıkamak zorunlu değildir. Çünkü gözün içini yıkamak zor bir iştir. Ayrıca bu durum göze zarar verebilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/7, 11). Bu sebeple gözdeki mercek gusül ve abdeste mani olmaz.
Saç kirliyken namaz kılınır mı?
İşin çeşidine göre iş elbiselerinde bulunan badana, boya, madeni yağlar, pas ve benzeri lekeler necis olmadıkları için namazın sıhhatine bir zarar vermezler (Merğinânî, el-Hidaye, 1/228-248). Ancak Kur’an-ı Kerim, namaz için camiye veya mescide giden kişinin temiz elbise giymesini tavsiye etmektedir (A’raf, 7/31).
Peygamberimiz başını nasıl mesh ederdi?
“Bu, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-’in başın en yüksek noktasından başlayıp en alt noktasından bitirdiği ve aynı işlemi başın tamamına yaptığı anlamına gelir.” İbn Reslan -Allah ona rahmet etsin- şöyle dedi: “Bu tür mesh, uzun saçlı kimseler içindir.”
Abdest hangi durumlarda bozulur?
İdrar, dışkı, meni, sperm veya kan gibi herhangi bir necaset, sıvı veya maddenin idrar ve dışkı yollarından ve vajinadan çıkması. 2. Vücudun herhangi bir yerinden kan, irin veya diğer necis maddelerin çıkması. Ağızdan çıkan sıvı kan miktarı tükürükten fazla veya eşitse abdesti bozar.
Saçı gözüken kadının abdesti bozulur mu?
Ancak görünen kıllar, görünür ve bol ise şu şartlar aranır: 1- Kadın, bunu namazdan sonra fark ederse, bu durumda namazı bozulmaz. 2- Fark ettiği anda örterse, bu durumda namazı bozulmaz.
Abdestli iken saç taramak abdesti bozar mı?
Bu sebeple adetli, lohusa veya temiz olmayan bir kimsenin, banyodan önce saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık bölgesini temizlemesinde bir sakınca yoktur.
Kendi cinsel organına dokunmak abdesti bozar mı?
Dokunulan bölgenin cinsel bölgenin bir parçası veya çoğu/tümü olması önemli değildir. Bir kişinin sadece önüne değil, arkasına da dokunmak abdestinin bozulmasına neden olur. Aynı şekilde, eşinizin veya çocuğunuzun önüne veya arkasına dokunmak ve kendinize dokunmamak abdesti bozar.