İçeriğe geç

Türk Dilinin Tarihî Donemleri Nelerdir

Türk dilinin tarihi dönemleri nelerdir?

Türkçenin yazı dilinin ilk örneklerini 7. yüzyıldan itibaren bulduğumuz Eski Türkçe dönemi 10. yüzyıla kadar sürmüş, ardından 10. yüzyıldan itibaren Karahanlı, Harezm ve Kıpçak Türkçesi örnekleri veren Orta Türkçe dönemi gelmiştir. Makalemizin içeriğinde yer alan edebi eser örnekleri de bu dönemleri kapsamaktadır.

Türkçenin tarihi gelişimi kaça ayrılır?

Anadolu coğrafyasında yaşanan sosyal ve siyasal gelişmeler göz önüne alınarak Eski Anadolu Türkçesi, tarihsel dönemler itibarıyla Selçuklu Türkçesi, Ana Türkçe ve Osmanlı Türkçesine geçiş dönemi Türkçesi olmak üzere üç dönemde incelenmiştir.

Türkiye’nin Türkçesi hangi döneme aittir?

Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerbaycan dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir. Daha sonra Türkçe olacak olan bu proto-dilin batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu devleti ve beylikleri çevresinde gelişmiş ve Eski Anadolu Türkçesine dönüşmüştür.

Eski Türkçe dönemi nelerdir?

Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürk (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı (7-12. yüzyıllar) yazılı dillerini kapsar. 13. yüzyıla gelindiğinde Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazılı dil ortaya çıkmıştır.

Türkçenin ilk dönemi nedir?

Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.

Türkçenin gelişim dönemleri nelerdir 4. sınıf?

Tekin ve Ölmez, Türk dilinin tarihî dönemlerini şöyle sıralamışlardır: Erken Türkçe dönemi (başlangıçtan günümüze kadar), Proto-Bulgar ve Proto-Türkçe dönemi (1.-6. yüzyıllar), Erken Türkçe ve Eski Bulgarca dönemi (6.-11. yüzyıllar), Orta Türkçe ve Orta Bulgarca dönemi (11.-16. yüzyıllar), Yeni Türkçe ve Çuvaşça dönemi (16. yüzyıl).

Türkçenin tarihi gelişimi kaç evrede oldu?

Anadolu’daki siyasal ve toplumsal gelişmelere bağlı olarak Eski Anadolu Türkçesi üç döneme ayrılabilir: Selçuklu dönemi Türkçesi, Beylikler dönemi Türkçesi ve Osmanlı Türkçesine geçiş dönemi Türkçesi.

Türk edebiyatı tarihsel gelişimine göre kaça ayrılır?

Türk edebiyatının başlıca dönemleri; İslamiyet öncesi Türk edebiyatı, İslam medeniyetinin etkisi altındaki Türk edebiyatı, Avrupa medeniyetinin etkisi altındaki Türk edebiyatı olmak üzere üçe ayrılır.

Yeni Türkçe dönemi nedir?

Yeni Türkçe Dönemi (16. yüzyıl) Çağdaş Türk yazı dili döneminin bir önceki safhasını temsil eden Yeni Türkçe Dönemi, 16. yüzyıldan itibaren Türkçenin mevcut yazı diline mahalli dil özelliklerinin nüfuz etmeye başladığı dönemdir.

Türk kelimesi hangi döneme aittir?

Türk ismi ilk kez Gök-Türkler zamanından kalma yazılı belgelerde görülür. Bu döneme ait belgelerde Türk ismi hem tek heceli hem de iki heceli biçimlerde, Türük olarak görünür. Bu isim daha sonra tek heceli hale gelerek Türk olmuştur. Çin kaynaklarında geçen Tu-kue ismi Türk ismi olarak kullanılmıştır.

Türklerin ilk dili nedir?

Ortak ata dili varsayımsal bir dildi ve elbette bir adı yoktu. Akrabalık teorisinin destekçileri bu varsayımsal dile Altay dili (Altay) adını verdiler. Türkiye’deki Türkçenin tarihi, bu kuramsal olarak inşa edilmiş Altay dilinden ayrılmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan Türkçe ile başlar.

Türkçe kaça ayrılır?

Tüm Türk dilleri Proto-Türk adı verilen varsayımsal bir ana dilden türemiştir. Aile, Oğuz, Kıpçak, Karluk ve Sibirya kollarını içeren Şaz grubuna ve Ogur grubuna ayrılmıştır.

Türk dilinin ana evreleri nelerdir?

Ana Altay Dönemi: Türk dili tarihinin en erken dönemi “Altay Dil Birliği” dönemidir. … Erken Türk Dönemi: … Proto-Türk Dönemi: … Karahanlı Dönemi (XI-XII yüzyıllar. … Orta Türk Dönemi (XIII-XVI … Harezm Türkçesi Dönemi (XIV yüzyıllar)) .. Kıpçak Türk Dönemi (XIII-XVI yüzyıllar)… Modern Türk Dönemi.

Eski Türkçe dönemi eserleri nelerdir?

Bu dönemdeki eserler Uygur ve Türk alfabesiyle Arap harfleriyle yazılmıştır. Bu bölümdeki en önemli eserler şunlardır: Kutadgu Bilig, Dîvanü Lügati’t-Türk, Atabetü’l-Hakayık, Divan-ı Hikmet.

Uygur türkçesi hangi döneme aittir?

Uygur Türkçesi, 7. ve 8. yüzyıllarda Türk boylarının ve bu boylardan biri olan Uygurların dilidir. Güneydoğu Türkçesinin doğu kesiminde 10. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar kullanılan ve yazılı bir dilin geliştiği bir lehçeler grubudur. Genel olarak, Eski Türkçe içindeki bu dönem dil tarihi ve dilbilim araştırmalarında değerlendirilir.

Eski Türkçe dönemi eserleri nelerdir?

Bu dönemdeki eserler Uygur ve Türk alfabesiyle Arap harfleriyle yazılmıştır. Bu bölümdeki en önemli eserler şunlardır: Kutadgu Bilig, Dîvanü Lügati’t-Türk, Atabetü’l-Hakayık, Divan-ı Hikmet.

Türk dilinin tarihi lehçeleri nelerdir?

Türk dili; Çuvaşça, Yakutça ve Türkçe olmak üzere üç lehçeye ayrılır. Türk dilinden ayrılan ilk dil Çuvaşça, ayrılan ikinci dil ise Yakutçadır.

15 ve 20 yüzyıllar arası Türkçenin hangi dönemidir?

Kıpçak, Mısır ve Suriye bölgelerinde de etkiliydi. Kıpçak Türkçesi dönemi (XIII-XVI. yüzyıllar) Çağatay Türkçesi, 15.-20. yüzyıllarda yeni koşullar altında Harezm Türkçesinin devamı olarak. Türkistan ve Eski Nordu bölgelerinde yüzyıllarca kullanılan edebi Türkçenin adıdır.

Türkçenin ilk yazılı örnekleri hangi döneme aittir?

Bu yazıtlar, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları oldukları için dilimizin tarihi ve gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. Bu anıtların ilki, Göktürk devletinin bilge veziri Tonyukuk tarafından 720 yılında diktirilmiş olup, bu yazıttaki ifadeler Tonyukuk’a aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Orta Boylu Escort