İçeriğe geç

Berdel Ne Demek

Berdel neden olur?

Bu, bir nedenden dolayı anlaşmazlık nedeniyle düşman olan aileler arasında kan dökülmesini durdurmak veya kan dökülmesi başlamadan önce durdurmak için yapılan bir Berdel’dir. Bu Berdel geleneğini gerçekleştirirken, aileler kızlarını diğer tarafa kan bedeli veya yaşam garantisi olarak verirler.

Mardin berdel nedir?

Türkiye’de Berdel evliliklerinin yaygın olduğu illerden biri de Mardin’dir. İki gelinin aynı anda ve aynı sırayla değiştirildiği bu evliliklerde, her iki taraf da gelin almanın sevincini, kızını uğurlamanın hüznünü yaşar.

Berdel yasak mı?

“Berdel nikahı” geleneği Türkiye’nin bazı bölgelerinde hala sürdürülmektedir. Bu gelenekle evlenen çiftlerde kurbanlar genellikle kadınlardır. Türkiye’de Berdel’i yasaklayan bir yasa yoktur.

Berdel hangi dil?

berdel – İngilizce Sözlük. Kürtçe (Kurmanji) berdêl “1. Başlık parası yerine aynı aileden bir kız satın alarak takas, değişim, mübadele” kelimesinden alıntıdır. 2. Bu kelime Kürtçe (Kurmanji) ber- “bir şey yerine, bir şey (edat)” ve Kürtçe (Kurmanji) dêl “değişim, fiyat” kelimelerinin bir bileşimidir.

Kürtlerde berdel ne demek?

Berdel, ailelerin hem oğullarının hem de kızlarının karşılıklı evlenmesidir. Bir aile, diğer ailenin kızını kendi oğlu olarak alır ve kendi kızını diğer tarafın oğluna verir. Dört kişi evlenir ve bu dört kişinin rızasını almak zor olduğundan, bu tür evlilikler genellikle ayarlanır.

Berdel yapmak haram mıdır?

Şiğar Nikahı/Berdel: Şiğar nikahında mehir bulunmadığından, âlimlerin icmasıyla bu evlilik caiz görülmemiştir.

Berdel hükmü nedir?

Hadiste bu evliliğin yasaklanması tahrimen keraha’ya işaret etmektedir. Diğer üç mezhebin imamlarına göre ise mehir verilse bile bu evlilik geçerli değildir. Onlara göre bu nikah akdinin yasaklanmasının sebebi mutlaktır -mehir değil- ve hadiste geçen yasak kötülüğü değil, tahrimi ifade etmektedir.

Taygeldi evlilik ne demek?

Ülkemizde zorla evlilik türleri – Taygeldi evliliği (anne-kız evliliği): Farklı cinsiyetten iki çocuğu olan iki dul kadının, hem kendisinin hem de çocuklarının evlenmesidir.

Mardin eski adı nedir?

Mardin adı tarih sahnesine ilk kez 4. yüzyılda Romalı tarihçi Marcellinu tarafından “Maride” adıyla çıkmıştır.

Gerdek gecesi berdel ne demek?

(K.

Bir erkek iki kız kardeş ile evlenebilir mi?

1 İki kız kardeşle evlenmek İslam’da yasaklanmış bir evlilik şeklidir.

Şiğar nikâhı caiz mi?

Hz. Peygamber, şigār ve muşāgara tabirleriyle ifade ettiği bu evlilik türünü kesinlikle yasaklamıştır (Müsned, IV, 134; Buhari, “Nikâh”, 28; Müslim, “Nikâh”, 57-62).

Berdel sonucu ne demek?

Doğu Bölgesi’nde en çok kullanılan kelimelerden biri olan Berdel, birçok kişi için merak konusu haline gelmiştir. Berdel, değişim anlamına gelir. Bir aile içinde birbirlerine kız verip almak anlamına gelir. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi illerinde Berdel, kız verip almak için yapılır.

Nezaket hangi dilden gelir?

Farsça nāzuk نازک “nazik” kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için nazik makalesine bakın. Arapça dilbilgisi kurallarına göre Farsça kelimeden türemiş bir Türkçe türevidir.

Başlık parası ne demek?

Tanım Başlık parası, evlenecek erkeğin veya yakınlarının kızın babasına veya yakınlarına yaptığı bir hediye ödemesidir ve topluma göre değişen yasal ve sosyal uygulamaları içerir. Bu ödeme genellikle para, hayvan (sığır, at, keçi vb.), çeşitli süs eşyaları veya törensel değerlerdir.

Gerdek gecesi berdel ne demek?

(K.

Abi ölünce Yengeyle evlenmeye ne denir?

1.2. Levirat Evliliği: Levirat evliliği; kardeşin ölümünden sonra ölenin kardeşinin dul eşiyle evlenmesi; yani teyzesiyle evlenmesi ile gerçekleşir. Bu evlilik türü ülkemizde daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülmektedir.

Şiğar nikâhı caiz mi?

Hz. Peygamber, şigār ve muşāgara tabirleriyle ifade ettiği bu evlilik türünü kesinlikle yasaklamıştır (Müsned, IV, 134; Buhari, “Nikâh”, 28; Müslim, “Nikâh”, 57-62).

Tay geldi evlilik ne demek?

Tay evliliğe geldi: Bir dulun dul bir adamla yaşaması ve çocuklarını eski kocasından alması veya dul bir adamın dul bir kadınla yaşaması ve çocuklarını eski karısından alması durumunda gerçekleşen evliliktir. Karısının veya kocanın getirdiği çocuklara “tay geldi” denir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir